KRISIS MINYAK : Sambungan episod kisah kezaliman…

9 Jun

Saya mengikuti perkembangan isu kenaikan harga minyak dengan penuh minat sejak ianya diumumkan minggu lepas. Saya percaya bahawa apa yang saya rasakan pada saat ini turut dikongsi oleh jutaan umat rakyat Malaysia khususnya. Tidak ketinggalan, Indonesia juga dilanda badai “tsunami minyak” yang menimbulkan reaksi bantahan rakyat jelata dari pelusuk negara tersebut. Fenomena ini saya istilahkan dengan “fenomena kejutan” kerana secara fitrahnya, apabila manusia mengalami apa-apa kejutan, secara spontan ia akan memberikan reaksi yang diluar jangkaan samaada ianya berbentuk negatif ataupun positif. Teori ini jugalah yang pernah kita pelajari didalam subjek sains semasa di sekolah menengah dahulu dengan apa yang kita namakan ianya sebagai hokum/teori refleksi (tindak balas).

Kecelaruan perasaan diantara rasa terkejut, marah dan geram cuba untuk diredakan oleh pihak kerajaan dengan pelbagai solusi yang bertemakan kepada subsidi, rebet, langkah-langkah penjimatan dan sebagainya. Tetapi pujukan-pujukan ini secara keseluruhannya masih gagal untuk meredakan suasana kemarahan hati-hati rakyat kerana dengan naiknya harga bahan bakar petrol & diesel, maka menurut bacaan ilmu ekonomi, barang-barang keperluan lain juga akan turut meningkat. Kenaikan harga barangan dan perkhidmatan sudah tidak dapat dinafikan lagi kerana semua peniaga merasakan kos operasi yang semakin meningkat akan mengecilkan skala margin keuntungan mereka.

Maka rakyat jelatalah juga yang akan terus meraung dan menanggung azab yang berpenjangan kerana kuasa beli wang yang ada pada mereka semakin mengecil dan menghaus. Tidak keterlaluan kalau saya katakana kenaikan harga minyak ini telah MEROMPAK hak kehidupan golongan marhaen seperti saya kerana segala-galanya akan dinilai semula dengan nilai wang yang semakin tiada nilainya. Gejala inflasi akan terus menjadi-jadi dan dalam suasana inilah segala macam musibah, bala dan petaka boleh berlaku. Suasana huru-hara ini akan menjadi bertambah rumit kerana ukuran nilai kehidupan pada hari ini semuanya diukur dengan kekayaan wang dan kebendaan.

Penstrukturan Semula Bajet Kewangan Bulanan

Saya memperuntukkan secara tetap bajet mingguan untuk penggunaan petrol kereta sebanyak RM50.00. Ini hanyalah untuk kegunaan pergi berulang alik ke pejabat, belum lagi peruntukan sekiranya ada perjalanan jauh hujung minggu seperti balik ke kampung, kursus dsb. Sebelum kenaikan harga petrol, saya akan mendapat sebanyak lebih kurang 25 liter petrol untuk setiap RM50.00. Selepas kenaikan kepada RM2.70 seliter, ini bermakna dengan bajet RM50.00, saya hanya akan mendapat lebih kurang 18.5 liter petrol. Jika saya ingin mengekalkan penggunaan sebanyak 25 liter seminggu, ini bermakna bajet bulanan saya akan bertambah sebanyak RM70.00.

Mungkin nilai RM70.00 tidak begitu banyak dirasakan jika tidak mengambil faktor kenaikan harga-harga barangan yang lain. Tetapi, dengan melihat perkembangan mutakhir yang segala-galanya dibayangkan dengan kenaikan yang mencanak-canak seperti tarif elektrik, gula, tepung, beras dan entah apa lagi, bolehkah saya katakan jumlah RM70.00 itu tidak banyak. Itu saya istilahkan baru ibunya, yang mana anak-anak kenaikan harga barang akan terus meningkat. Secara jujurnya kalau boleh saya katakan bahawa bajet untuk sedekah mungkin tidak sebesar itu saya peruntukan. Mungkin ini juga caranya Allah mengambil balik keberkatan rezeki hamba-hambanya yang tidak menginfaqkan rezeki mereka ke jalan Allah.

Fenomena “duit pisang” ini memaksa saya untuk menyusun semula keutamaan perbelanjaan bulanan dan juga perancangan untuk pembelian barangan-barangan lain. Orang Kelantan/ Terengganu kata, jangan nak “tebing” juga, kerana kalau “nnebing” juga, alamat padahlah jawabnya. Wah! Dashyat betul penangan kuasa kapitalis dalam menentukan haluan ekonomi dunia, sampaikan semua pemimpin-pemimpin Islam pun terpaksa bersikap “yes bos!”

Putaran makna ekonomi yang saya pelajari satu masa dahulu iaitu bagaimana menguruskan sumber yang terhad berbanding kehendak-kehendak yang tidak terbatas tiba-tiba terlintas kembali difikiran. Terlalu banyak kehendak-kehendak yang tidak dapat saya penuhi samaada untuk saya atau keluarga saya jika diukur dengan sumber pendapatan yang terlalu terhad. Pada masa-masa sebeginilah idea-idea untuk menjalankan perniagaan menjelma kembali. Buat masa ini saya belum bersedia untuk menyambung kembali misi perniagaan yang pernah tergendala suatu masa dahulu. ( Ke macam mana saudara Arif).

Peace of Mind

Saya percaya, ramai diantara kita yang masih ligat berfikir bagaimana caranya untuk mengatasi masalah kewangan yang ketat. Belumpun sempurna untuk kita mengecapi kemewahan kewangan yang abadi dalam konteks tenang dan damai, bebas dari belenggu hutang dan ada simpanan tetap yang sempurna, sebahagian wang kita telah DIROMPAK oleh fenomena “duit pisang”. Hati dan perasaan kita terpaksa untuk menerima situasi ini dengan keadaan redha dalam keterpaksaan.

Saya bukanlah orang yang sesuai untuk membincangkan topik perancangan kewangan, tetapi paling tidak setiap kita mesti ada formula untuk keluar dari belenggu fenomena “duit pisang” ini. Saya pulangkan kembali persoalan ini kepada anda untuk melihat kepada diri masing-masing tentang perancangan kewangan yang bagaimanakah yang patut ada pada diri kita agar kehidupan “peace of mind” ini dapat dikecapi sampai bila-bila dan dimana sahaja. Tanya pada diri kita dimana letaknya nilai tenang, damai dan bahagia. Setidak-tidaknya, setiap kita perlu untuk berfikir dan bertafakur sejenak tentang perkara ini.

Munculnya Galian-Galian Bumi : Petanda Akhir Zaman

Mungkin kalau boleh saya titipkan satu hadis daripada 40 hadis akhir zaman yang dipetik dari buku yang telah di susun oleh Abu Ali Al Banjari An Nadwi (Ahmad Fahmi Zamzam) untuk renungan kita bersama. Insya’allah dengan berkat keinsafan kita, dapat kita mengambil iktibar dengan kejadian masa kini, mudah-mudahan ia membawa petunjuk kepada orang-orang yang bertakwa. 

Daripada Ibnu Omar r.a. berkata: “Pada suatu masa dibawa ke hadapan Rasulullah saw. sepotong emas. Dan emas itu adalah emas zakat yang pertama sekali dikutip. Emas itu telah dibawa oleh Bani Sulaim dari tempat tambang (galian) mereka. Maka sahabat berkata: “Hai RasuIullah! Emas ini adalah hasil dari galian kita”. Lalu Nabi saw. menjawab, “Nanti kamu akan dapati banyak galian-galian, dan yang akan menguruskannya adalah orang-orang yang jahat”.

H.R.Baihaqi

Tepat sekali apa yang telah disabdakan oleh Rasulullah saw. sejak limabelas abad yang lalu. Hari ini dunia Islam sangat kaya dengan galian bumi, seperti emas, perak, timah, petrol dan lain-lain, tetapi yang menguruskan dan yang menguasainya adalah orang-orang yang bukan Islam. Ini adalah suatu realiti yang sangat jelas di mata kita dan merupakan salah satu di antara petanda hampirnya hari qiamat.

Penutup

Saya merasa terpanggil untuk menyatakan disini bahawa keperluan kita kepada pemerintah negara yang adil dan bijaksana perlu di wujudkan. Paksi keadilan dan kebijaksanaan itu ialah dengan kembali kepada fitrah, iaitu melaksanakan tuntutan Syariah Islamiah secara syumul. Pelanggaran kepada nilai-nilai fitrah beragama dalam konteks pemerintahan negara akan mengakibatkan kepincangan dan kerosakan (fasad) yang amat dashyat. Apabila rintihan suara hati untuk penegakkan keadilan tidak dilaksanakan, tunggulah sehingga azab dan bala Allah sampai. Inilah juga yang disebutkan didalam satu hadis bahawa apabila harta negara hanya beredar pada pihak-pihak tertentu maka ianya akan mengundang bala dari Allah.

 
 

p/s : Berdoalah semoga semua rakyat hidup aman dan sejahtera, dan dijauhkan dari bala bencana.

Mohd Razani : KWAP, Bukit Bintang

Advertisements

One Response to “KRISIS MINYAK : Sambungan episod kisah kezaliman…”

  1. sahabat arif June 17, 2008 at 8:57 am #

    jiwa business dalam diri masih segar sahabt,,namun keadaan skrg dalam tempoh bertenang lagi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: