Minyak Naik : Simtom Atau Penyakit

20 Jun

Simtom bermaksud tanda atau petanda. Di dalam masalah kesihatan, simtom simtom adalah petunjuk kepada penyakit yang sebenar. Sebagai contoh, apabila seseorang itu dikatakan demam, maka ia akan menunjukkan simtom-simtom seperti sakit kepala, sakit badan, selesema, panas badan, batuk dan sebagainya. Apa yang perlu dirawat ialah penyakit yang sebenar, bukan kepada simtom-simtom yang menjadi petunjuk kepada permasalahan sebenar.

Kelangsungan rasa marah dan tidak puas hati rakyat terhadap kenaikan harga bahan bakar minyak masih belum menampakkan keredaan. Siri himpunan protes rakyat terus-menerus berlaku dan dalam masa yang sama para pemimpin dan pihak media juga dilihat sedang panas dalam mendebatkan isu ini di layar televisyen. Paling menarik mutakhir ini ialah bagaimana kita melihat dua pihak saling cuba mengelak untuk menjadi punca yang sebenar kepada isu kenaikan ini. Pihak kerajaan seolah-olah mahu berlepas tangan dan cuba mengalihkan penyebab kepada isu ini ialah salah Petronas itu sendiri. Reaksi terhadap situasi ini, pihak Petronas telah mula mengeluarkan fakta-fakta untuk mempertahankan diri bahawa harga minyak sebenarnya bukanlah di bawah kawalannya, tetapi tertakluk sepenuhnya kepada kuasa mutlak kerajaan.

Kerajaan Malaysia vs PETRONAS

Petronas dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia dengan status GLC. Dengan pemilikan saham majoriti oleh kerajaan, ini bermakna kerajaan berhak dan berkuasa diatas segala keputusan yang dibuat termasuk kenaikan harga minyak. Tidak timbul isu Petronas yang menaikkan harga minyak dengan sewenang-wenangnya.

Di dalam satu laporan akhbar Utusan Malaysia yang bertarikh 22 Mei 2008, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, sejak ditubuhkan pada tahun 1974 sehingga tahun kewangan berakhir 31 Mac 2007, Petronas telah mencatat keuntungan sebanyak RM570 bilion.

Menurut Perdana Menteri, daripada jumlah itu, Petronas telah membayar sebanyak 62.8 peratus atau RM357.8 bilion dalam bentuk cukai, royalti, duti eksport dan dividen kepada Kerajaan Malaysia.

Tambahnya, sebanyak 7.2 peratus atau RM41.4 bilion adalah keuntungan yang diperuntukan kepada pemegang saham minoriti kumpulan dan perbelanjaan cukai luar negara.

“Sebanyak 30 peratus daripada keuntungannya atau RM170.8 bilion digunakan untuk pelaburan semula serta mengembangkan perniagaannya,” katanya.

Sebagai rumusan yang boleh saya buat, Petronas telah menyumbangkan 70% keuntungannya kepada kerajaan dan lebihan 30% lagi itulah yang digunakan oleh Petronas sebagai modal pusingan, menampung kos operasi termasuk gaji dan bonus kepada pekerjanya. Secara purata sejak ditubuhkan, Petronas telah membayar bonus tahunan sebanyak dua bulan gaji dan bonus yang tertinggi pernah dibayar ialah sebanyak enam bulan gaji.

70% inilah telah digunakan oleh kerajaan untuk merencana agenda pembangunan negara. Dengan keuntungan 70% ini jugalah jika kerajaan tidak menaikkan harga minyak sehingga 2.70 seliter, ia masih mampu untuk member subsidi minyak kepada kerajaan. Jika perkara yang asas ini dapat difahami dengan baik dan harmoni, maka kehidupan rakyat juga akan turut harmoni, tanpa memikirkan terus menerus kesempitan hidup akibat kenaikan harga barangan yang begitu melampau.

Saya tidak mahu mengulas tentang bagaimana sumbangan 70% ini dibelanjakan, tetapi saya ingin menimbulkan persoalan kepada anda semua untuk sama-sama mencari sebab dan bukti bagaimanakah kerajaan telah membelanjakan sumbangan keuntungan 70% Petronas ini. Adakah kerajaan begitu terdesak dan sudah kekeringan dana sehingga perkara asas kepada keperluan rakyat menjadi porak peranda.

Merujuk kembali kepada tajuk yang saya letakkan diatas, adakah kenaikan harga minyak itu adalah permasalahan sebenar, atau hanya semata-mata simtom terhadap kepincangan kerajaan dalam menguruskan dana negara. Apakah logik seseorang yang mampu menguruskan dana dan belanjawan dengan baik, tetapi masih terkial-kial untuk mencari kelebihan untung dengan melampau-lampau melainkan ianya adalah orang yang tamak haloba dalam mencari kesenangan duniawi.

 

Sembuhkan Penyakit dan Bukannya Simtom  

 

Saya bertanya kepada anda? Apakah penyakit sebenar kepada situasi kenaikan harga minyak ini. Anda boleh berikan saya pelbagai jawapan, tetapi bagi saya, penyakit yang sebenar yang perlu dirawat ialah “pentadbiran kerajaan yang menyeleweng dan korup”. Ini adalah kezaliman yang perlu di sanggah, dan inilah kerja serta tugas kita untuk menyatakan bahawa segala kemungkaran perlu dibenteras. Perjuangan kita bukan semata-mata untuk menurunkan kadar harga minyak, tetapi perjuangan kita adalah untuk menegakkan satu sistem pemerintahan yang adil dan saksama dengan perlaksanaan syariah Islamiah yang sebenar.

Tegakkan kebenaran, runtuhkan kezaliman.

Rujukan :

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0523&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Petronas

http://www.petronas.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: