Dari Mimbar Jumaat Kedutaan Indonesia

18 Jul

Sudah lebih 7 bulan saya ditugaskan untuk menjaga projek implementasi SAGA di Kumpulan Wang Persaraan(diperbadankan). Saya menganggap kedudukan KWAP adalah di persekitaran yang elit dan mewah kerana terletak di kota kemasyuharan Bukit Bintang yang dikelilingi oleh bangunan-bangunan pencakar langit seperti KLCC, hotel-hotel bertaraf lima bintang dan juga pusat-pusat membeli belah yang mewah bertaraf “world”.

Hampir setiap kali hari Jumaat, saya akan menunaikan solat Jumaat di Kedutaan Besar Republik Rakyat Indonesia yang terletak di Jalan Tun Razak. Saya kira itulah tempat yang paling hampir dan mudah untuk di kunjungi. Masjid yang paling hampir adalah Masjid As-Syakirin,KLCC disamping adakalanya saya akan menghala ke Masjid Imam Syafie di Maluri ataupun ke Masjid Al-Bukhari di Jalan Hang Tuah.

Saya kira ada kelainan bersolat di kedutaan RRI ini berbanding masjid-masjid yang ada di Malaysia. Mungkin pertamanya ialah kerana ianya bukan masjid, tetapi sekadar tempat yang dibenarkan untuk bersolat Jumaat. Dari segi perlaksanaannya, saya kira ianya cukup ringkas. Apa yang saya maksudkan ringkas ialah apabila perlaksanaannya dibuat tanpa azan yang pertama, salawat untuk menjemput khatib naik ke mimbar dan tiada selawat selingan semasa duduk antara dua khutbah. Walaupun ringkas, saya kira ini adalah memadai kerana apa yang saya sebutkan sebagai “ringkas” itu bukan menjadi perkara rukun sebenarnya. Ini jugalah yang perlu kita fahami di dalam hakikat fiqh solat Jumaat yang sebenar.

Apa yang menarik tentang khutbah ialah, ianya di sampaikan oleh khatib Indonesia dan disampaikan didalam bahasa Melayu Indonesia. Apa yang lebih menarik ialah khutbah  disampaikan secara bersahaja tanpa terikat dengan teks-teks dari JAWI. Kelancaran dan penggunaan gaya bahasa saya kira sangat halus dan teratur sekali.

Intipati Khutbah 18 Julai 2008

Intipati perbahasan khutbah berkisar kepada hadis yang telah dibacakan dengan mafhumnya seperti mana di bawah.( Sekadar apa yang saya ingat semasa khutbah-sila rujuk hadis yang lengkap)

Maksud hadis :

Akan tiba satu zaman, ilmu agama semakin kurang diminati dan dipelajari, fitnah akan berleluasa dan jenayah bermaharajalela. Sahabat bertanya kepada Rasulullah : jenayah apakah itu wahai Rasulullah?. Rasulullah menjawab : Qatlu! Qatlu! Qatlu! (pembunuhan).

Sahih Bukhari, dari Sunan Ibnu Majah.

Khatib telah menerangkan bahawa hadis ini merupakan hadis yang cukup luar biasa kerana ianya menceritakan  perihal yang akan berlaku. Nabi telah menyebutnya 1400 tahun yang lalu. Saya rasa banyak lagi hadis-hadis yang telah diberikan oleh Rasulullah yang menyatakan apa akan berlaku di akhir zaman terutamanya tentang fitnah akhir zaman.

Tiga fakta utama didalam hadis diatas telah benar-benar berlaku kini di Malaysia dan di seluruh dunia amnya. Fitnah telah semakin berleluasa dan menjadi-jadi. Rasulullah juga telah “mentaukidkan” kata-kata “Al-Qatlu” sebanyak tiga kali. Maha Suci Allah! Hari-hari kita di hidangkan dengan berita bunuh.

Hakikat Akhir Zaman  Dan Penegakkan Syariat Hudud.

Kita tidak boleh mengatakan bahawa gejala jenayah bunuh ini sebagai takdir akhir zaman semata-mata. Berita ini dinukilkan oleh Rasulullah untuk kita renungkan dan seterusnya apa yang sepatutnya kita lakukan. Disinilah perkara yang perlu kita teliti ialah perkara pemerkasaan tauhid dan perlaksanaan syariat hudud serta takzir.

Perlaksanaan hudud adalah satu hukum yang wajib. Allah menyebut didalam Al-Quran berkenaan tiga fasa hukum bagi seiapa yang tidak melaksanakan hukum Allah. Pertamanya dihukumkan sebagai orang-orang yang zalim, keduanya ialah orang-orang yang fasiq dan ketiganya ialah menjadi golongan orang-orang kafir.

Hudud perlu dilaksanakan dengan kuasa pemerintahan. Disinilah keperluannya untuk kita menegakkan negara Islam berdasarkan hukum-hukum syariat Islamiyah. Hukum asal menegakkan daulah Islamiyah ialah tidak wajib. Justeru penegakkan syariat Islamiyah adalah wajib dan ianya tidak akan terlaksana tanpa adanya kuasa pemerintahan, hukum menegakkan daulah Islamiyah jatuh kepada “WAJIB”.

Penerusan ZIKIR dan FIKIR

Khatib berpesan, perkasakanlah kehidupan spiritual. Jangan hanya bergantung kepada kekuatan aqal. Aqal dan ruh perlu seimbang. Perkasakanlah kekuatan ruhaniyah dengan berpandukan AlQuran dan Sunnah Nabi lebih-lebih lagi bagi menhhadapi arus ujian fitnah akhir zaman. Zikrullah janganlah ditinggalkan. Banyakkan berzikir, hebatkan tafakkur dan tajamkan tadabbur.

Mudah-mudahan ada petunjuk didalam zikir dan fikir.

 

Advertisements

7 Responses to “Dari Mimbar Jumaat Kedutaan Indonesia”

 1. KID July 18, 2008 at 7:49 am #

  nice blog
  Please visit me back at http://www.adminkidnet.co.nr

 2. Saya July 18, 2008 at 9:06 am #

  Mudah mudahan kita semua diizinkan olehNya untuk sentiasa mengingati dan menghadapNya senantiasa.

  Amiin

 3. aeieci July 18, 2008 at 9:24 am #

  salam..
  teruskan usaha dan terima kasih perkongsian ilmu..
  the truth is only in ISLAM…

 4. SEPATU July 19, 2008 at 4:24 pm #

  ye betul saya sahkan tulisan ini kerana saya pun bersolat di kedutaan Ind pada 18.7.08

  teruskan dengan tulisan tuan…….

 5. alim July 22, 2008 at 1:54 am #

  Salam…
  from my own experience, when I was in terengganu during PAS day, most of the masjid there are not bonded with the Jabatan Agama Islam’s teks. During that time I prefer to perform my solat at KUSZA’s masjid. Ust. Suhaimi was the Imam there and he always touch the issues that really relate to the jemaah. One more thing, selawat between 2 khutbah are not wajib. Sunat to have doa during that time because time2 tu la doa kita dimakbulkan. Thats why some masjid kat M’sia ni ada yg baca doa between 2 khutbah and some are not. they let the makmum to recite their own doa.

 6. Happy July 26, 2008 at 2:56 am #

  kadang saya rasa tok imam lebih takut jabatan agama dari takut allah. masjid yg tak membaca text khutbah akan diambil tindakan. khutbah yg jabatan agama sediakan pula mengarut entah apa-apa. ada ke khutbah bantai golongan yg kata sifat 20 tak wajib ? ahli sunah mesti belajar sifat 20. Habis hukum islam tak ikut apa guna mengaku ahli sunah ?

 7. Chloe_bok January 4, 2012 at 4:31 pm #

  Hi, I am a student from MMU, Melaka. I saw u wrote that you had are in charge to take care for the implementation of SAGA at Kumpulan Wang Persaraan. Now i had taken Public Sector Accounting subject and need the information about SAGA. Can you tell me more about the result of the implementation of the system and information about SAGA? I found that this system is not really much info in the internet. Hope to get your news soon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: