Catatan Idulfitri : Biasiswa ARB ke Mesir

8 Oct

Raya kedua kami sekeluarga di kampung dikunjungi oleh bapa saudara sebelah ayah dari KL, Paman Hamid. Memang itulah rutin setiap kali raya. Kalau dahulu kami berkampung di rumah embah(nenek), tetapi selepas kematian embah 2 tahun lalu, tradisi berkampung/berkumpul sudah tiada lagi. Rumah embah pun sudah menjadi urang tanpa penghuni. Maka rutin Hari Raya cuma tinggal berkunjung dan berziarah. Kira oklah daripada tak berkunjung langsung.

Saya bersembang dengan Azad, sepupu yang juga anak ketiga Paman Hamid. Beliau baru mendapat keputusan SPM, walaupun tak dimaklumkan dapat berapa “A” tetapi saya kira keputusannya cemerlang. Lagipun belajar di KISAS, tanggapan saya mesti cerdik budak nih.

Saya menzahirkan rasa terkejut bilamana beliau menyatakan akan ke Universiti Al-Azhar Mesir pertengahan bulan Oktober ini. Ligat kepala saya memikirkan sebab inilah kali pertama saya mendengar ada pelajar kita menyambung Ijazah ke Mesir selepas tamat SPM.

Rupa-rupantya, ini adalah program baru bilamana Al-Azhar ada menawarkan program matrikulasi selama 2 tahun dan diteruskan dengan program Ijazah Sarjana Muda selama 3 tahun. Kesemuanya 5 tahun. Beliau ke sana dengan tajaan biasiswa penuh Amanah Raya Berhad dan pengkhususan pengajian dalam bidang Syariah muamalat Islam. Seramai 20 orang terpilih untuk batch percubaan yang pertama. Pelajar yang pergi dengan tajaan ARB akan terikat dengan kontrak selama tiga tahun apabila tamat kelak. Saya mengagak bahawa tajaan seperti ini adalah khusus untuk melahirkan ramai lagi keperluan kepada pakar-pakar muamalat Islam yang semakin berkembang baik.

Apa pun, diucapkan selamat jalan dan dapat menyempurnakan pengajian dengan baik.

Klik sini untuk makluman tentang biasiswa ARB :

Advertisements

One Response to “Catatan Idulfitri : Biasiswa ARB ke Mesir”

  1. HermanSamsudeen October 30, 2008 at 3:24 am #

    Assalamualaikum wak…lama tak dengar berita…rindu kat enta…apa khabar? ada masa boleh email ana kat hermansamsudeen@gmail.com…TQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: