Jumpa Saya di Facebook

17 Jan

fb

Saya telah menyertai banyak ruangan sosial di alam maya seperti Frindster, Tagged dsb. Terkini saya telah menyertai ruangan Facebook. Antara kesemuanya, FB telah memberikan saya satu kepuasan yang berlainan dengan ruamgan sosial yang lain. Saya telah merasakan manfaatnya dan ianya juga amat memudahkan saya untuk menjejaki teman-teman lama satu ketika dahulu samaada teman sekampung, sekolah dan juga seuniversiti.

Jaringan masa menjadi semakin singkat dengan adanya teknologi-teknologi seperti ini pada zaman era IT. Sepatutnya, cabaran Islam juga semakin dilihat bergerak pantas yang mana ianya saling pintas memintas diantara teknologi dan tuntutan Iman, Islam dan Akhlak.

Sebenarnya, ruangan sosial di internet menjadi satu “tool” dan medium yang boleh digunakan pakai untuk memberikan satu anjakan kepada Islam dalam erti kehidupan kita. Faktor menerima dan memberi menjadi satu aktiviti yang rancak. Saya umpamakan situasi ini sebagai medan dakwah dan tarbiyah tanpa sempadan ( masa/tempat/ dan waktu). Tinggal lagi mana kita perlu meletakkan satu kod etika pada diri sendiri dalam memanipulasikan teknologi yang ada. Faktor kebersamaan Allah dalam setiap apa yang kita lakukan perlu dirasakan agar, aktiviti-aktiviti kita tidak tersasar dari yang sepatutnya.

Sila “add” kan saya sebagai sahabat anda di facebook : csm_mrazani@yahoo.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: