Barang Lama Tetap Berharga

11 Jan

Alhamdulillah. Terkudrat jua jari jemari ini untuk menitipkan sesuatu di atas lembaran ini. Salam ceria di awal tahun baru 2011. Ini adalah entry saya yang pertama untuk tahun 2011 yang baru bermula.

Masa-masa begini semua orang teruja untuk berbicara soal yang baru. Azam baru, kerja baru, kereta baru dan apa-apa sahaja yang baru. Azam baru, semangat pun baru panas-panas lagi. Rasanya, itulah trend yang sama berlaku apabila bermulanya sesuatu yang baru. Apapun, semua itu adalah satu motivasi yang bagus untuk kemajuan diri sendiri. Intipatinya ialah perubahan, dan setiap perubahan mesti ada titik permulaan untuk bergerak (turning point). Tanpa turning point yang bagus, momentum akan menjadi perlahan dan perjalanan tidak akan terfokus dan terarah.

Muqaddimah saya mulakan dengan cerita yang baru-baru sahaja, sedangkan tajuknya berbunyi yang lama-lama. Agak tersenyum saya membacanya. Apa kolerasinya. Itu yang cuba saya nak sebut.

Entri ini saya ungkapkan lebih kepada untuk mencari makna diri. Makna diri bermaksud jatidiri. Sesuatu yang baru hendak dimulakan, perlulah harus ada kesinambungan dengan apa yang telah dimulakan terdahulu. Bermakna, sesuatu pembaharuan haruslah berantaian dengan cerita-cerita lama. Kalau ianya “totally” baru, itu namanya “bid’ah”.

Barang lama yang saya maksudkan disini ialah budaya dan warisan “kita” dalam menggembling ketamadunan arus kemodenan hari ini. Kalau boleh saya sambungkan tajuk entri ini, ia berbunyi

“…….ramai yang sudah lupakannya”. (Macam lirik lagu jer).

Mungkin telah sampai masanya untuk kita menggali semula khazanah lama warisan silam untuk sama-sama kita mencari sesuatu yang telah hilang ditelan arus zaman. Ianya adalah warisan keilmuwan, warisan kebudayaan, warisan keindahan hidup bertuhan.

Tujuannya hanya satu, menelusuri akar untuk mencari punca. Disitulah makna KITA.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: