Mutiara Iman Edisi 976

29 Jan

HUBUNGKAN PERSAUDARAAN

عن أنس بن مالك رضى الله عنه عن النيى صلى الله عليه وسلم قال : من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليكرم ضيفه، ومن كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليصل رحمه، ومن كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليقل خيرا أو ليصمت.   –  رواه البخاري  

Dari Anas bin Malik R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: Barangsiapa mahu supaya rezekinya ditambah dan umurnya dipanjangkan, hendaklah dia menghubungkan silaturrahim diantara saudara-saudaranya. ( Riwayat Bukhari)

HURAIAN HADIS:

Hadis ini mengingatkan kita betapa pentingnya nilai persaudaraan di dalam Islam. Seperti mana firman ALLAH Taala yang bermaksud : “Orang-orang beriman itu Sesungguhnya bersaudara. sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap ALLAH, supaya kamu mendapat rahmat “.

Sesungguhnya persaudaraan adalah asas bagi ajaran Islam kerana ia bukannya sekadar membina hubungan manusia dengan ALLAH semata-mata tetapi hubungan baik sesama manusia dan mahkluk-mahkluk yang lain.

Terdapat pelbagai cara yang boleh kita sama-sama praktikkan untuk meningkatkan prestasi persaudaraan kita kerana ALLAH. Antaranya :

  • Menjalinkan persaudaran kerana ALLAH dan bukan kerana hal-hal lain. Contohnya harta, rupa paras, pangkat dan lain-lain.
  • Saling nasihat menasihati dan berpesan-pesan. Namun begitu, terdapat juga cara- cara yang sesuai untuk menasihati saudaranya, contohnya menasihati dengan penuh hikmah, menasihati saudaranya dalam keadaan tersembunyi yang mana tidak akan menjatuhkan aibnya dan lain-lain.
  • Mengetahui kebaikan dan kelebihan saudara kita.
  • Berterus terang: Kerana ia mampu menghilangkan perasaan-perasaan yang boleh mengeruhkan ikatan ukhuwwah dengan syarat ia dilakukan dengan adab-adabnya dan cara yang betul.

 Akhirnya, marilah kita sama-sama mempraktikkan adab-adab Rasulullah SAW dan sahabat-sahabat Baginda dalam menjalinkan persaudaraan. Kerana sesungguhnya persaudaraan adalah punca kekuatan umat Islam. WALLAHU’ALAM

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: